Recensioner

Gender Queer – En ickebinär självbiografi

tisdag 29 oktober, kl 15:59 av 1 kommentar

Att censurera eller helt enkelt förbjuda böcker känns som en mossig rest från flydda dagar men är tyvärr ett fenomen som på senare år blivit allt vanligare, i Europa främst i Ungern, Ryssland och Belarus men också i ett flertal republikanskt styrda delstater i USA där konservativa krafter tvingar fram bokförbud på både bibliotek och skolor. De vanligaste skälen för förbud i USA är skildringar av sex, droger, våld och svordomar men under det pågående kulturkriget har det höjts särskilt högljudda röster när det gäller hbtq-tematik, vilket även har drabbat en mängd serieböcker, såsom Alison Bechdels Fun Home, Alice Osemans Heartstopper och Mariko och Jillian Tamakis This One Summer. Alla dessa finns utgivna på svenska och nu kan vi även lägga till en av de mest uppmärksammade titlarna i den här kategorin på de svenska seriebokhyllorna, nämligen Maia Kobabes Gender Queer som getts ut av Cobolt i mycket fin översättning och textning av My Bergström.

Fortsätt läsa Gender Queer – En ickebinär självbiografi

Manus: Maia Kobabe
Illustration: Maia Kobabe
Färgläggning: Phoebe Kobabe
Förlag: Cobolt
Betyg: 4/5
Skriv en kommentar
Recensioner

Bibliotekariernas hämnd

måndag 28 oktober, kl 13:10 av 0 kommentarer

”Vi trodde att regeringen hade besegrat dem, men det fick dem bara att gå under jorden…

En vacker dag kom bibliotekarierna tillbaka. Med överlägsen organisationsförmåga tog de snabbt makten. Obarmhärtigt hyssjades alla motståndare ner. Alla byggnader förvandlades till bibliotek, alla väggar till bokhyllor, alla människor till låntagare. En hel värld organiserades efter Deweys klassificeringssystem.

Med facit i hand skulle vi aldrig ha bråkat med bibliotekarierna. (Hyssj!)”

Fortsätt läsa Bibliotekariernas hämnd

Manus: Tom Gauld
Illustration: Tom Gauld
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5
Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Vinnarna av Harvey Awards 2024

söndag 20 oktober, kl 20:47 av 2 kommentarer

Fredagen 18 oktober tillkännagavs vinnarna av Harvey Awards under 2024 års upplaga av New York Comic-Con och i år var priset uppdelat i sju kategorier:

Vinnare i kategorierna Book of the Year och Best Young Adult Book blev Roaming av Mariko och Jillian Tamaki (Drawn & Quarterly)

Digital Book of the Year: Friday av Ed Brubaker och Marcos Martin (Panel Syndicate)

Best International BookBlacksad: They All Fall Down Part 2 av Juan Díaz Canales och Juanjo Guarnido (Europe Comics)

Best Adaption from Comic Book/Graphic Novel: X-Men ‘97 av Marvel Animation & Disney+, baserad på X-Men (Marvel)

Best Children’s Book: Mexikid by Pedro Martin (Penguin Random House)

Best Manga: Delicious in Dungeon av Ryoko Kui (Yen Press)

Kusinerna Mariko och Jillian Tamaki vann tidigare i år tre Eisner Awards för Roaming och bägge delarna av Juan Díaz Canales och Juanjo Guarnidos Blacksad: They All Fall Down kan nu stoltsera med både en Eisner och en Harvey Award och går dessutom att avnjuta på svenska från Cobolt förlag. I kategorin Digital Book of the Year, som vunnits tre år i rad av Rachel Smythes fantastiska serie Lore Olympus, gick priset mycket välförtjänt till Ed Brubaker och Marcos Martins lysande övernaturliga deckare Friday som även den vann en Eisner Award 2024.

Stort grattis till alla vinnare!!!

Skriv en kommentar
Recensioner

Krympande utsikter

lördag 12 oktober, kl 18:39 av 1 kommentar

Daniel Ahlgrens senaste seriebok Krympande utsikter utspelas återigen i hans egna skapelse SH3 – ett ständigt fascinerande superhjälteuniversum präglat av bitvis brutal socialrealism men också mycket humor och en rejäl skopa modern samhällssatir. Krympande utsikter är dock en fristående berättelse där vi får möta Naima och hennes man Stefan som hamnar mitt i ett fruktansvärt skottdrama som kräver många människoliv – inklusive gärningspersonen, en galen kvinna i Pajazzo-utstyrsel, som tar sitt eget liv.

När dådet är över har Naima krympt till en teskedsgummas storlek och allt tyder på att chocken triggat en latent superkraft hos henne, men tyvärr vet hon inte hur hon ska använda den och kan därför inte återfå sin naturliga storlek. Naima bollas mellan psykologer, läkare och terapeuter, prövar yoga, meditation och olika avslappningsövningar, ja till och med superhjältarna själva försöker hjälpa henne, men faktum kvarstår: hon är mindre än en Barbie-docka och verkar förbli så.

Fortsätt läsa Krympande utsikter

Manus: Daniel Ahlgren
Illustration: Daniel Ahlgren
Förlag: Bakhåll
Betyg: 4/5
Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Rapport från Bokmässan och vinnarna av Adamsonpriset 2024

måndag 30 september, kl 11:07 av 0 kommentarer

Sist jag besökte Bokmässan i Göteborg var 2019, men allt var sig likt. Fullt ös, hög ljudnivå, mycket folk och ett dignande utbud…just det ja! Jan Guillou också.

Jag lyssnade på astronauten Marcus Wandt och redaktionen bakom MAL-magasin, men också ett mycket intressant scensamtal med Mats Jonsson, vars nya bok Stinas jojk är en av årets höjdpunkter i den svenska serieskörden.

Årets bokskörd från mässan blev Nekropolis (Sanatorium förlag) av Knut Larsson, Pythian pratar (Norstedts) av Liv Strömquist, Pardalita (Berghs förlag) av Joana Estrela samt redan nämnda Stinas jojk (Alfabeta bokförlag) av Mats Jonsson.

Under lördagen delade Svenska Serieakademin även sedvanligt ut sina Adamsonpriser. Årets internationella Adamsonstatyett gick till Wendy och Richard Pini som välförtjänt hyllades för sin ”stilbildande och mytomspunna” fantasyserie Alverfolket (Elfquest). Serien såg dagens ljus 1978 och blev en stor succé och gavs ut på svenska av Alvglans. Paret Pini kan även stoltsera med att de sedan 2019 också är invalda i Will Eisner Hall of Fame.

Årets svenska Adamsonstatyett gick till Lars Sjunnesson, ”en serieskapare med integritet, svart humor och ett unikt grafiskt uttryck.” Sjunnesson är mest känd för sina härligt anarkistiska alster Åke Jävel och Tjocke-Bo och under Bokmässan kunde man även införskaffa hans senaste samling Tvångsmässiga behov som ges ut av Sanatorium förlag.

Svenska Serieakademins diplom, med underrubriken ”till trägna arbetare i den svenska seriens örtagård” tilldelades också fyra pristagare: serieskaparen Maria Fröhlich, förläggaren Johan Kimrin, det levande svenska serielexikonet Roger Schaeder samt serieskaparen Anders Skoglind som även är nyanställd snickare av den åtråvärda Adamsonstatyetten.

Stort grattis till alla vinnare!!!

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Vinnarna av Urhunden 2024

söndag 8 september, kl 21:53 av 1 kommentar

Första upplagan av Ystad Seriefestival (tidigare Skillinge Seriefestival) ägde rum denna helgen och blev som väntat en succé. Under lördagen delades även Urhunden ut för första gången sedan 2021 och i år förärades även vinnaren av bästa originalsvenska seriebok en prissumma på 25.000kr tack vare stöd och bidrag från Apart förlag, Albumförlaget, Ades Media, Lystring, Galago, Kaunitz-Olsson, Cobolt och Egmont.

Vinnare av 2023 års bästa originalsvenska seriebok: Den naturliga komedin av Ulla Donner (Galago och Schildts & Söderströms)

Juryns motivering: “Den naturliga komedin” av Ulla Donner är en allegorisk berättelse om hur vi som människor beter oss i sociala medier och i samhället, men här är det svampar och träd i skogen som står för berättandet. Det är tyvärr människan som är boven i dramat, som berövar skogen dess liv. Naturen jobbar på, år efter år så gott den kan. 

Bildspråket har tydliga kontraster i den snäva färgpaletten där bara svart, blått och gult får plats i vad som känns som linoleumtryck. Det blandas med den känslofyllda resan genom skogen, sedda ur en svamp och ett lövs synvinkel. Text och dialog knyter an till klassiska verk i samklang med samtida uttryck. 

Den naturliga komedin innehåller många olika komponenter av nytt och gammalt som gör att vi både känner oss hemma och upplever något nytt. Varje liten del gör sitt, precis som i naturen.”

Vinnare av 2023 års bästa översatta seriebok: Hur jag försökte bli en god människa av Ulli Lust (Lystring, översättare Sara Eriksson)

Juryns motivering: “Hur jag försökte bli en god människa” av Ulli Lust är en berättelse om goda föresatser och principer som blir svåra att hålla, med utmanande bildspråk och en komplex självframställning. Med självutlämnande och skicklig blick på sitt yngre jag, berättar serietecknaren Ulli Lust om tiden när hon levde i förhållande med två män. En betydligt äldre skådespelare, där det sexuella mellan dem slocknat, och en nigeriansk man utan uppehållstillstånd, där förhållandet fylls av erotisk äventyrlighet. Men vad som börjar som passion tippar över i labil svartsjuka och våld. En påträngande underton är också de sporadiska mötena med Ullis unga son, som uppfostras av hennes föräldrar. 

Personliga erfarenheter knyts till större teman om kärlek, sexualitet och samhälleliga förväntningar och hinder. Skillnader i ålder, etnicitet, legalitet och förväntningar på förhållanden komplicerar det som verkar rätt och riktigt. Den utlämnande skildringen upprör, öppnar frågor och låter sig inte passa in i klassiska narrativ om romantik och svartsjuka.” 

För min egen del är jag supernöjd över juryns val eftersom jag listade bägge böckerna som mina favoriter i min Årskrönika 2023. Stort grattis till två sjukt bra serieböcker av två helt fantastiska serieskapare.

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Svenska seriehösten 2024

fredag 30 augusti, kl 12:00 av 0 kommentarer

Så var det åter dags att kavla upp jobbärmarna inför höstterminen och inte minst njuta av höstens nya skörd av serieböcker och framförallt alla seriefestivaler som står för dörren. Först ut är Malmö Seriefest (helgen 31 augusti – 1 september) följt av Ystads Seriefestival (tidigare Skillinge Seriefestival, helgen 6-8 september), Bokmässan i Göteborg med den alltid lika spännande Serie- och fantastikscenen (26-29 september) samt Seriefest i Väst (24-26 oktober), men nu raskt över till höstens utgivning av serieböcker. Som vanligt är det en lista med reservationer då vissa titlar ännu inte annonserats och flera kan skjutas på framtiden men planen är att uppdatera listan under hösten så fort jag fått den information jag behöver.

Fortsätt läsa Svenska seriehösten 2024

Skriv en kommentar
Nyheter och tips

Will Eisner Awards 2024

måndag 19 augusti, kl 14:43 av 1 kommentar

26 juli var det dags för årets upplaga av Will Eisner Awards som traditionenligt delades ut under San Diego Comic-Con.

Flest vinster fick Roaming av kusinerna Mariko och Jillian Tamaki som vann tre priser i kategorierna Best Graphic Album – New, Best Writer och Best Penciller/Inker och sällar sig därmed till kusinernas tidigare hyllade, prisbelönta och mycket läsvärda serieprojekt Skim och This One Summer som getts ut på svenska av Epix respektive Placebo Press. Becky Cloonan och Daniel Warren Johnson vann också två Eisner Awards var: Becky i kategorin Best Short Story för Kelpie ur antologin Four Gathered on Christmas Eve (Dark Horse Comics) samt Best New Series (tillsammans med Tula Lotay) för Somna: A Bedtime Story (DSTLRY) och Daniel för Transformers (Image Skybound) som belönades i kategorierna Best Continuing Series och Best Writer/Artist.

Övriga vinnare som jag vill lyfta fram är Caroline Cash för PeePee PooPoo (Best Limited Series); Kelly Thompson och Gurihiru för It’s Jeff: The Jeff-Verse #1 (Best Humor Publication); antologin Comics for Ukraine från förlaget Zoop; James Sturm och Joe Sutphins fina adaption av Richard Adams Watership Down; Blacksad: They All Fall Down Part 2 av Juan Díaz Canales och Juanjo Guarnido (Best U.S. Edition of International Material) samt Friday, vols. 7–8 av Ed Brubaker och Marcos Martin (Best Digital Comic).

Sist men inte minst så delades det ut en postum Eisner Award till den saknade och alldeles för tidigt bortgångne Ed Piskor. Priset, som tilldelades samlingsvolymen Hip Hop Family Tree: The Omnibus i kategorin Best Graphic Album – Reprint, togs emot av hans familj som gör en heroisk insats när det gäller att föra hans arv vidare till eftervärlden.

Hela listan hittar ni här.

Skriv en kommentar
Recensioner

Världens sämsta syster

tisdag 18 juni, kl 14:15 av 2 kommentarer

När Dani får reda på att hon äntligen ska få ett syskon vet hennes glädje inga gränser, men inget blir som hon föreställt sig. Hennes mamma har träffat en ny kille och syskonet ifråga är ingen liten söt bebis med krulligt hår, mjuka kinder och knubbiga lår utan killens tonårsson Jujje: en glutenintolerant svartrockare som dessutom har en skäggagam som husdjur.

Dani, som aldrig haft någon pappa eftersom hennes mamma valde att bli inseminerad i Danmark, har svårt att komma över chocken att få både en bonuspappa och bonusbror, flytta till andra sidan stan, lämna sin bästis Minna och börja på en ny skola, men drömmen om ett riktigt syskon väcks åter till liv när hon träffar den nye klasskompisen Elton. Han och Dani är så lika, bland annat samma fräknar och action-haka, men hon får också reda på att Elton har två mammor vilket bara kan betyda en sak: Elton är ett donatorbarn precis som hon och chansen att han är hennes biologiske bror måste vara minst 99%. Nu måste Dani bara lära känna Elton lite mer innan hon avslöjar denna fantastiska hemlighet: Att de är syskon!

Fortsätt läsa Världens sämsta syster

Manus: Elin Lindell
Illustration: Elin Lindell
Förlag: Alfabeta Bokförlag
Betyg: 5/5
Skriv en kommentar
Recensioner

Adèle Blanc-Sec: Samlade extraordinära äventyr 1

torsdag 30 maj, kl 10:28 av 1 kommentar

2014 startade det svenska förlaget Cobolt förlag sin utgivning och etablerade sig snabbt på den svenska seriemarkanden. Under de tio år som gått sedan starten har de svenska serieälskarna fått en mängd olika titlar från förlaget, främst fransk-belgiska serier, såsom Tintins äventyr, Linda och Valentin, Blueberry, Buddy Longway, Blake och Mortimer, med flera, och deras utgåvor håller alltid toppklass med lyxiga hårda pärmar och rikt extramaterial. Under jubileumsåret 2024 ser jag mest fram emot den tredje och sista samlingen av François Bourgeons episka mästerverk Resande med vinden med undertiteln Körsbärens blod men också den första, och under hösten även den andra, samlingsutgåvan av Jacques Tardis klassiker Adèle Blanc-Sec som nu äntligen kommer att ges ut i sin helhet på svenska.

Fortsätt läsa Adèle Blanc-Sec: Samlade extraordinära äventyr 1

Manus: Jacques Tardi
Illustration: Jacques Tardi
Färgläggning: Anne Delobel
Förlag: Cobolt
Betyg: 4+/5
Skriv en kommentar
Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...